Konst

Jag har gått en okonventionell väg till konstnärskapet; serieteckning, en högskoleutbildning i informativ illustration och bl.a. arbete som nyhetsgrafiker. 

Det märks på många sätt i min konst. Jag har ett precist manér, tecknar gärna och själva bildhantverket intresserar mig. 

De senare åren har mitt konstnärliga arbete mer och mer börjat likna en andlig praktik. Jag arbetar främst med teckning och akvarell. Teckning är väldigt tidskrävande; att timme efter timme lägga linje till linje blir en form av meditation. För att lyckas med en akvarell måste du, å andra sidan, vara mycket flyhänt och snabb. Men det kräver stor närvaro i stunden, eftersom det är svårt att korrigera misstag i efterhand.

I det stora hela kan man säga att jag är intresserad av hur det heliga visar sig i vardagen.

Sagor, fantasy och skräck har alltid inspirerat mig.

Luminosa/Inner street view

Hur ser din version av vår gemensamma framtid ut? De vanligaste visionerna just nu är dystopier. Det är som om samtiden vandrar i ett mörkt moln. Vi kan inte se handen framför oss…

Våra tankar och drömmar nu skapar framtiden, precis som en arkitekt måste se ett hus framför sig för att kunna förverkliga det. Det börjar i arkitektens sinne, sedan finns det i den verkliga världen.

Jag har försökt att, med teckningens hjälp, vara i en framtid som är möjlig. Inspirerad av Google Street View, där människornas ansikten är utsuddade för att vara anonyma, har jag också befolkat min värld med anonymiserade människor. Förutom änglarna…

Jag kallar den här staden för Luminosa.

You may say I´m a dreamer
But I´m not the only one
I hope some day you´ll join us
And the world will live as one
Imagine, John Lennon

Det skevar

2016-2021 arbetade jag intensivt med akvarellen. Jag ville vara flyhänt och mindre kontrollerande i mitt måleri, acceptera och gå vidare i stället för att korrigera, peta och kritisera. Jag använde färgerna oblandade och lät dem blandas på pappret, det gav en klar och lite godisaktig färgskala. Eftersom det samtidigt var en mycket tung period i livet, blev resultatet en krock mellan lätthet och tyngd. Som en vän sa: Det skevar.

Kokonger

2015-2017: Kontakt och brist på kontakt.

Tyngdlöst